500 mennesker i ét rum – helt stille i 10 min.? Jo, den er god nok. Vi var med på den årlige
stressbehandlingskonference på Københavns Universitet. Konferencen blev afholdt i et samarbejde mellem Københavns Universitet og Det Nationale Center for Arbejdsmiljø (NFA). Vi blev præsenteret for nyeste viden omkring stress, og deltog selv i en fælles meditation for samtlige deltagere. 500 mennesker stille i 10 min. i hver deres indre verden. Bemærkelsesværdig oplevelse og samtidig en vigtig understregning af meditationens og den indre stilheds virkning på os fortravlede mennesker.
Her et par udpluk fra konferencen om søvn og motion. Nogle af de elementer vi fokuserer på i det daglige arbejde med behandling af stress.
Stress og søvn
Et af de foredrag, der overraskede os mest, var et indlæg om søvn. Vi ved, at søvn er et vigtigt element i at holde sig selv stressfri og i det hele taget fungere bedst i hverdagen. Faste søvnrutiner er med til at skabe et godt fundament for en god nattesøvn. Søvnunderskud kan have alvorlige konsekvenser og være med til at forkorte vores liv eller medføre diverse sygdomme som sukkersyge, kræft o.a. Dette har forskningen peget på adskillige gange. Det, som imidlertid kom frem under konferencen, var, at det er ligeså skidt at sove for meget, som at sove for lidt! Vores optimale søvn (med mindre udsving) ligger på ca. 7 timer for at passe bedst muligt på os selv og vores generelle helbred.
Stress og motion
Et andet tema, vi tit møder i vores hverdag, er spørgsmålet om stress og motion. Et endegyldigt facit kan ikke fremlægges endnu, men på konferencen blev den korte konkluderende formulering, at det ikke skader forebyggende at ”holde sig fit”. Både i forhold til en lang række andre sygdomme men også i forhold til stress. Motion påvirker humøret, og kan bruges som et ”værktøj” til at rette balancen op ved at dyrke motion i moderate mængder, der passer til den enkelte. Pulsen op 30 min. 3 gange om ugen. En gåtur i den friske luft. Løb, dans, cykel eller bold… Eksempelvis nyder og værner mange mænd om den ugentlige fodboldtræning, selvom ”old boys” ben værker og gør ondt. Vi har alle en eller anden yndlingsting, der gør det for os. Det handler om at blive bevidst om brugen af den i forhold til egen stress.
Oplæg om stress og arbejdslivet – det kommer vi tilbage til
Derudover var der en masse spændende oplæg bl.a. om stress og arbejdslivet på agendaen. Udbredelse af midlertidige ansættelser. IPM (Identity Performance Management). Hvordan påvirker det stress og psykisk arbejdsmiljø. Dette og mere om stress og ledelse vil vi komme tilbage til i senere indlæg. Følg med løbende her på bloggen.
Det store spørgsmål, som vi alle er ivrige efter at få svar på, er naturligvis, om stresskurven går i den rigtige retning. Hvad sagde oplægsholderne om det?
Hvor står vi så i dag i forhold til at knække stresskurven?
Forskningen viser heldigvis, at en meget stor del af stressramte kommer godt ud på den anden side igen. En nyere undersøgelse af personer, der har været ramt af stress, viser, at 95% er blevet bedre til at mærke sig selv og egne symptomer i tide. 90% har forbedret evne til at slappe af. 100% oplevede, at de var blevet bedre til at passe på sig selv. Men desværre også at stresskurven ikke er knækket endnu. Der er stadig et stykke vej, før vi når i mål. Og får brudt tabubelagte fordomme om stress, som desværre stadig rundt omkring forbindes med, at vi er svage. Stress er ikke kun et anliggende for den stressramte men rækker ud i virksomhederne, organisationerne, lederne, teamet og i hele samfundet og den postmoderne kultur, der vi lever i. En ”one size fits all” løsning findes ikke på dette problem.
Konklusionen var desværre ikke, at kurven er nedadgående, men at vi er på vej – til at knække den. Vi er i en fase, hvor vi alle sammen skal blive klogere på stress. Stress er en fælles problemstilling, som ikke alene kan ligge hos den enkelte. Vi kan som enkeltperson arbejde med vores egen stress, leve sundt, løfte flaget og turde sige hvad som trykker os. Men virksomheder og faglige organisationer er også i spil, stress skal aftabuiseres og på agendaen fra topledelsen og hele vejen igennem organisationen.
Forhåbentlig når vi dertil en dag, hvor vi kan finde den indre ro i en fortravlet hverdag, der stadigt forandres. Hvor vi finder balancen både i os selv, men også i relationen til arbejdslivet. Hvor stress er tydeligt begrebsrammet i virksomhederne på lige fod med andre interne politikker. Hvor kurven endelig går det rigtige vej. Stress er en fælles problemstilling for os alle. 500 mennesker deltog i konferencen for at orientere sig, finde vej og løsninger. Der er vilje og håb.
Hos Stresspartner hjælper vi dig med stresshåndtering både i personlige og organisatoriske forhold. Vi har selv lang erfaring fra erhvervslivet og kender til en hverdag i forandring.
Kontakt os og hør mere om hvad vi kan hjælpe dig med
Kærlig hilsen
Heidi Hedegaard og Gitte Vinther-Jensen
Comments are closed.