Søvn er vores vigtigste biologiske behov, og både for lidt og for meget kan have en række konsekvenser i lettere eller sværere grad. Dårlig søvn kan give stress, og stress giver dårlig søvn. Derfor kan det være en god ide at zoome ind på sine søvnvaner.
Få 3 hurtige tips til din søvn nedenfor.
Hos Stresspartner går vi op i søvn. Fordi vi møder mange i vores praksis, som har problemer med at sove. En god nats søvn er simpelthen så vigtig for, hvor godt du fungerer dagen efter, og i længden et fundament for en stressfri tilværelse.
Forskning i søvn
Forskning har mange gange peget på, at søvnproblemer kan have alvorlige konsekvenser så som stress, hukommelsestab, depression, kræft, sukkersyge m.v. og sågar kan være så alvorligt, at det kan være med til at forkorte vores liv. Dette blev underbygget på stressbehandlingskonferencen på Københavns Universitet, hvor vi deltog først på året. (læs mere her). Det er individuelt, hvor længe man har brug for at sove, men optimalt (med små udsving) skal vi sove ca. 7 timer for at få den gode sunde søvn. Det er nemlig primært under søvn, at vores krop og sind kommer sig og lader op.
Du kender sikkert til de dage, hvor en dårlig nat kan mærkes dagen derpå – både i form af flere kopper kaffe og måske en kortere lunte? For det påvirker os. For lidt eller for dårlig søvn kommer typisk til udtryk i humørsvingninger, besvær med koncentration og hukommelse samt træthed i løbet af dagen. Vi har simpelthen ikke de ressourcer, vi kunne have. Derfor rækker vi ud efter den ekstra kop kaffe (koffein!) og kompenserer derved lidt for vores miserable tilstand. Dette behøver selvfølgelig ikke at være alvorligt, men er det noget, der sker gentagne gange, skal du være opmærksom på, om du kompenserer. For det slider dig op i længden.
Så hvordan får vi så den gode søvn?
Hvis du har svært ved at sove, så prøv disse 3 tips:
1. LUK & SLUK – luk dine skodder ned, så at sige. På samme tid. Hver dag. Forbered dig til du skal sove. Dæmp lyset og læg an til langsommelighed. Sluk alle skærme (TV, iPad, PC, mobil etc.) 1-2 timer før sovetid. Læs gerne en god bog i stedet. Undlad at give din hjerne flere input, som du (den) skal analysere på, og undgå hvidt lys, som hæmmer produktion af søvnhormonet melatonin og derved forstyrrer din søvn.
2. LUFT HJERNEN – vi ved vist alle efterhånden, at motion er sundt. Måske kender du også fornemmelsen af, at hjernen har fået luft? En gåtur med hunden, cykel- eller løbetur lige efter arbejde – og pist – føles det allerede bedre. Det, der knugede, er aftaget lidt. Så derfor vær fysisk aktiv i løbet af dagen – hver dag. Det har stor indflydelse på vores søvn.
3. DROP DET – drop kaffe, te, cola, energidrik – alt hvad der indeholder koffein efter kl. 15, og alkoholen efter kl. 19 – idet disse (jo ellers dejlige) ting påvirker din søvnkvalitet. Drop mad og søde sager de sidste timer før sengetid, idet vi skal have fordøjelsen til at falde til ro. Det ER fristende med en lille lækkerbisken samtidig med at de sidste emails besvares og Facebook scrolles over for et sidste check – men – drop det og bliv bevidst om dine mønstre.
Det er afgørende at skabe gode rammer for søvnen
Ja den er god med dig, tænker du måske. Snart må jeg jo hverken det ene eller det andet! Og du har da ret. Vi skal ikke blive fanatiske. Men det er bare fakta, vi må forholde os til, hvis og når søvnen driller. Det er nogle af de værktøjer, vi må ty til, når vi skal navigere i en fortravlet digital hverdag, der på mange måder spænder ben for den menneskelige biologi. Så må vi hver især sætte ind og danne de rammer, der virker bedst for os. Zoome ind på hvordan vi egentlig lægger an til søvn og behandler vores krop og sind – den biologi vi nu engang er udstyret med. På bedste nænsomste vis.
En god nattesøvn er alfa og omega for at lade op, især hvis man er stresset men også som en måde at forebygge stress på.
Vil du vide mere om søvn (og stress)?
Vil du vide mere om værktøjer til en bedre søvnhygiejne eller have rådgivning om ro og balance i din hverdag, så kontakt Stresspartner. Vi hjælper private og virksomheder med at håndtere stress og navigere i en foranderlig verden.
Kærlig hilsen
Gitte Vinther-Jensen
Comments are closed.